FAQ

 

Vem får gå på Sportis?

Alla barn som går i åk 4-6 är välkomna till Sportis.

 

Hur mycket kostar Sportis?

Eftersom Sportis är huvudman åt kommunen så gäller den kommunala taxan.

Dock är maxbeloppet 524 kr /barn och månad. Se mer detaljerad information via länken nedan.

https://www.linkoping.se/forskola-och-utbildning/fritidshem-och-oppen-fritidsverksamhet/avgifter-och-regler/

 

Hur ansöker jag om plats till Sportis?

Du ansöker via kommunens plattform IST.

https://linkoping.ist.se/linkoping/login.htm

När kan jag börja på Sportis?

Du kan ha placeringsstart fr.o.m. måndag vecka 31 (2024).

 

Hur sker utskrivning av plats på Sportis?

Utskrivning sker på samma vis som vid ansökning av plats, via kommunens plattform IST. Observera att uppsägningstiden är två månader (kommunala regler). Däremot är det ingen uppsägningstid om man byter fritidsplats. Då sker bytet från dag till dag.

 

Hur länge kan man vara inskriven på Sportis?

Man kan vara inskriven till skolavslutningsdagen i åk 6. Därefter skrivs man ut per automatik. Så med andra ord är sista dagen på Sportis samma dag som skolavslutningen i åk 6.

 

Hur administreras platsen om man har delad vårdnad?

Vid delad vårdnad måste båda VH ansöka om plats. Faktura för fritidsplatsen går att dela på vid önskemål.

 

Sportis använder olika lokaler, hur vet barnen var de ska vara?

Varje vecka skapas ett veckoschema av personalen som kommer ut veckan innan (via TYRA). Veckoschema finns även fysiskt på varje enhet. Personalen planerar och skapar rutiner för barnen så att aktivitetsplatsen blir tydlig.

 

Vad innebär det att Sportis jobbar med ”målgruppsfokus”?

Det innebär att vi på Sportis anpassar verksamheten efter exempelvis ålder, mognadsnivå, intresseområden osv. Allt för att skapa bästa möjliga fritidsnivå får så många som barn som möjligt under så lång tid som möjligt.

 

Vilka öppettider har Sportis?

Vardagar (skoldagar) har Sportis öppet mellan klockan 13.00-17.00 om inga andra önskemål anges i god tid till personalen.

Under studiedagar och lovdagar har Sportis öppet mellan klockan 08.00-17.00 om inga andra önskemål anges i god tid till personalen.

 

När behöver man ange tillsynstider (schema)?

Sportis är en ”drop-in” verksamhet vilket medför att tillsynstider ENDAST behöver anges under studiedagar och lovdagar. På ordinarie skoldagar blir tillsynstiderna efter överenskommelse mellan VH och barn.

 

Vad är skillnaden mellan fritidshem och öppen fristående fritidsverksamhet (Sportis)?

Fritidshemmet är skolans fritids och är en pedagogisk gruppverksamhet. Fritidshemmet finns i skolans lokaler och erbjuder heltidsomsorg (morgon och eftermiddags omsorg). Fritidshemmets verksamhet styrs av läroplan och har tillgång till skolans elevhälsoteam och övrig personal.

Öppen fristående fritidsverksamhet (Sportis) är fritids utanför skolans lokaler. Sportis är en enklare form av fritidshem och verksamheten behöver inte erbjuda samma grad av omvårdnad och tillsyn som fritidshemmet. Sportis erbjuder istället målgruppen en verksamhet som är mer anpassad till målgruppens behov. Sportis styrs av kommunens riktlinjer för verksamheten som är ”meningsfull fritid” och ”barnets individuella utvecklingen som ett komplement till skolan”

 

Vad är TYRA?

TYRA är den applikation som vi använder oss av på Sportis för att kommuniceras med VH. Där finns bl.a. veckoscheman , tillsynsscheman, blogg, nyheter, komntaktuppgifter osv. Framför allt nyttjas och uppskattas funktionen med in- och utcheckning av barnen dagligen. Som VH får man notiser för dessa funktioner.

 

Är det bara sport på Sportis?

Nej, Sportis erbjuder en stor variation av aktiviteter ofta med fokus på lek och rörelse med glädje i centrum. Varje vecka erbjuds mängder av möjligheter till pulshöjande aktiviteter.

 

Måste barnen vara med på alla aktiviteter?

Alla aktiviteter som erbjuds är alltid frivilliga. Dock är personalens uppgift att inspirera och entusiasmera barnen till deltagande.

 

Hur jobbar ni med barnens delaktighet?

En viktig del av Sportis verksamhet är att lyssna på barnen. Vi använder oss av olika metoder så som individuella samtal, Sportisråd, olika brevlådor, gruppsamtal, andra former av utvärderingsmetoder (som exempelvis Mentimeter).

 

Hur jobbar Sportis mot kränkningar och mobbing?

Vi på Sportis ser allvarligt på dessa händelser och beteenden och ser arbetet med att både förebygga och agera snabbt och professionellt vid akuta ärenden. En del i detta är att vi omformat Barnkonversionen till barnens Sportisrättigheter. Dessa ska genomsyra vår verksamhet och ska vara riktlinjer för hur vi bemöter varandra på Sportis.

Mer konkreta exempel hur vi arbetar vid akuta händelser finns i vår Likabehandlingsplan som ni finner via länken nedan.

 

Har ni skapande verksamhet?

Ja det har vi. En viktig del för oss på Sportis är att vi har ett variationsrikt innehåll med en bredd av aktiviteter.

 

Erhåller man mat/mellis på Sportis?

Ja. På vardagar serverar vi alltid ett mellanmål i anslutning till skolans slut. Under studiedagar och lovdagar serverar vi mellanmål under förmiddagen och eftermiddagen samt lunch.

 

Hur mycket personal finns på Sportis?

Vi räknar med en personaltäthet på minst 1 vuxen på 15 barn. Ofta har vi fler vuxna än den ovannämnda siffran.

 

Vilken utbildning har personalen?

Många av personalen är utbildade på barn och fritidsprogrammet, eller har andra liknande utbildningar, eller annan adekvat erfarenhet/lämplighet.

 

Kan man ha morgonomsorg på Sportis?

Nej det kan man tyvärr inte. Däremot kan man köpa till morgonomsorg på skolans fritidshem och då betala en mindre summa för denna tjänst. Klicka på länken för att se kommunens avgifter.

https://www.linkoping.se/forskola-och-utbildning/fritidshem-och-oppen-fritidsverksamhet/avgifter-och-regler/

 

Kan barn som har behov av särskilt stöd gå på Sportis?

Vi vill att alla barn ska kunna vara inskrivna och gå på Sportis. Barn som har behov av särskilt stöd kan/ska vi göra anpassningar för. Däremot har vi svårigheter att ta emot barn som har extra omfattande behov av särskilt stöd utifrån verksamhetens utformning. Där hänvisar vi till kommunens riktlinjer för vår öppna verksamhet. Ansvaret ligger på vårdnadshavaren att välja en fritidsplats som ska passa utifrån barnets och verksamhetens förutsättningar.

 

Kan man ha resurspedagog med sig från skolan?

Barn som har rätt till LSS har rätt att ta med sin resurs in i vår verksamhet.

 

Vad gör man på lov/studiedagar?

Under dessa heldagar är vår ambition att skapa extra innehållsrika och glädjerika dagar (innehåll). Även här lyssnar vi av barnens önskemål.

 

Kostar utflykter och aktiviteter pengar på Sportis?

Nej. Aktiviteter och utflykter på Sportis är kostnadsfritt.

 

Kan man få hjälp med läxor på Sportis?

Ja det kan man. Under veckan planeras/erbjuds läxläsning med stöd av personalen.

 

Är barnen försäkrade på Sportis?

Ja, alla barn är försäkrade via kommunens försäkring (se länk nedan). Barnen är försäkrade från att de lämnar hemmet tills de kommer hem. Denna försäkring täcker dock inte medveten skadegörelse (med vilja). Då blir man som VH betalningsskyldig om man inte har en “drulle-försäkring”.

https://www.linkoping.se/forskola-och-utbildning/forsakringar/